Parzenie herbaty to nie tylko możliwość przyrządzenia aromatycznego naparu, ale też specyficzny rytuał. By móc go w pełni zrealizować, niezbędne jest zachowanie specyficznych reguł. Należą do nich odpowiednia ilość herbaty i temperatura wody, w której liście będą parzone. W naszym poradniku podpowiadamy, jak odpowiednio parzyć herbatę, by móc cieszyć się jej doskonałym smakiem i bogatym aromatem.
Absolutne podstawy – czyli czego potrzebujesz?
Jednym z niezbędnych akcesoriów, potrzebnych do odprawienia rytuału parzenia herbaty, jest woda w odpowiedniej temperaturze. Skąd można wiedzieć, że jest ona odpowiednia? Są na to dwa sposoby. Pierwszy – termometr gastronomiczny, najczęściej w postaci tarczy lub cyfrowego licznika umieszczonego na szpikulcu. Ostry koniec należy umieścić w wodzie i odczytać wartość na wskaźniku. Dugą metodą jest czajnik, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury. Dzięki niemu masz pewność, że woda jest zawsze odpowiednio ciepła.
Innym istotnym akcesorium jest odpowiedni dzbanek lub filiżanka. Ich wygląd zależy oczywiście od Twoich upodobań, ale warto zwrócić uwagę na białe, przezroczyste szkło – dzięki niemu możesz obserwować proces parzenia oraz uwalniania koloru. W ten sposób również łatwiej ocenisz, czy herbata jest już gotowa.
Ile herbaty, a ile wody?
Niezależnie od rodzaju przyrządzanego naparu, proporcje są takie same – 1 g herbaty na 100 ml wody. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości naparu, wybieraj herbatę liściastą, nie w torebkach. Smak i aromat dłużej utrzymują się w liściach, a dodatkowo masz pewność, ze dostajesz to, za co płacisz. W torebkach pakowane są zazwyczaj pokruszone resztki liści, a poza nimi na smak naparu wpływa także materiał, z którego wykonana jest saszetka.
Jaki rodzaj herbaty wybrać?
Chociaż w tytule pytamy o to, czy wiesz jak parzyć zieloną herbatę, jednak nie skupiamy się tutaj tylko na niej – świat herbat jest zaskakująco bogaty, dlatego większość z nas znajdzie tutaj coś interesującego.
Herbata czarna
Być może wielu z naszych Czytelników, podobnie jak my, wyniosło z domu przekonanie, że czarną herbatę należy parzyć tak długo, aż będzie całkowicie czarna. O ile fanom smaku tego rodzaju naparu nie chcemy odbierać tej przyjemność, o tyle przypominamy, że według zaleceń czarną herbatę parzy się 1 do 1,5 minuty w temperaturze 95-100 stopni. Nawet jeśli preferujesz mocny napar, zachęcamy do spróbowania delikatniejszej wersji, która pozwoli Ci poznać zupełnie nowe smaki – delikatną, przyjemną słodycz i niemal całkowity brak goryczki, co pozwala zrezygnować z dodawania cukru.
Zielona herbata
Jak parzyć zieloną herbatę? Przede wszystkim – krótko. Maksymalny czas parzenia zielonej herbaty powinien wynosić około 3 minut, uzależniony jest od gatunku, przy czym koniecznie należy zwrócić uwagę na temperaturę – najlepszy smak uzyska w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.
Czy dłużej parzona, a zatem mocniejsza herbata zielona jest w stanie „dobudzić”? Przez pierwsze minuty parzenia herbata wydziela teinę, która ma działanie pobudzające, dopiero liście parzone dłużej wydzielają wyciszającą teainę. Jeśli chcesz uniknąć pobudzającego działania, zaparz herbatę na dwa razy, pierwszą, pobudzającą herbatę oddaj komuś, kto potrzebuje energii, a sam wypij drugą porcję.